Благотворительное общество «Латвийский центр гуманитарной помощи»

Благотворительные новости

Humānās palīdzības centra Grobiņas filiāles vadītāja Valentīna Veita gandarīta par iespēju tieši viņu telpās izvietot Latvijā otro "Kopienas skapi". Skapis sāk pildīt savu funkciju jau šonedēļ. (Foto: Kristīne Pastore)

20.05.2020 06:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Šonedēļ Humānās palīdzības centra Grobiņas filiāles telpās izveidots “Kopienas skapis”. Iespējams, pirmajā brīdī šāds nosaukums šķiet neizprotams, tāpēc Grobiņas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Pastore paskaidro, ka tā būs vieta, kurā varēs mainīties ar ēdienu – viens varēs atnest un atstāt, cits paņemt bez maksas.

“Savā ziņā tas būs iedzīvotāju pašpalīdzības veids – skapis, kur tiem, kas vēlas palīdzēt citiem, ievietot produktus, lai tie, kam palīdzība vajadzīga, tos bez maksas varētu paņemt,” saka K. Pastore.

Humānās palīdzības centra Grobiņas filiāles vadītāja Valentīna Veita atklāj, ka šādi kopienas skapji nebūt nav kaut kas nebijis, ideja aizgūta no ārvalstīm. “Zinu, ka ārzemēs šie skapji atrodas publiskās vietās, tādējādi ļaujot sabiedrībai dalīties ar ēdienu, ko ikviens var ielikt ledusskapī vai no tā izņemt. Kopienas skapju galvenais mērķis ir samazināt pārtikas izšķiešanu. Tie arī ļauj cilvēkiem, kas nonākuši grūtībās, piekļūt ēdienam. Humānās palīdzības centrā šis skapis ir iebūvēts iekštelpās tūlīt pie ieejas,” stāsta V. Veita.

Šādu ideju atbalstījusi gan Grobiņas novada dome, gan SIA “Grobiņas namserviss”. “Turklāt sadzīves tehnikas veikala “Gulbis” īpašnieks mums uzdāvināja arī ledusskapi ar saldētavu, tāpēc varēsim pieņemt arī produktus, ko nepieciešams uzglabāt vēsumā,” priecīga ir V. Veita. Ledusskapis atrodas blakus pārtikas skapim.

Pirmos kopienas skapjus 2012. gadā izveidoja Vācijā un Spānijā, kur tie veiksmīgi darbojās un laika gaitā kļuva populāri. Sekoja Lielbritānija, Jaunzēlande un Indija. Īpaši lepnus grobiņniekus dara fakts, ka šis būs tikai otrais kopienas skapis Latvijā. Pirmais atklāts pērn Rīgā, Kaņepes kultūras centrā.

Šādai idejai ir vairāki pozitīvi aspekti, skaidro V. Veita. Katram no mums mājās ik pa laikam gadās kāds produkts, ko nelietojam, kas negaršo vai paliek pāri. Šī ir vieta, kur šo produktu aiznest un nolikt. Viens ir tas, ka pārtika netiks izšķērdēta un nepārvērtīsies par atkritumiem, otra – iespējams, kādam tā būs delikatese vai glābs no izsalkuma. “To var iesaiņot burciņā vai kādā trauciņā un atnest uz skapi. Tāpat var nest dārzeņus, ievārījumus un citus konservējumus, var aiz labas sirds nopirkt kādus pārtikas produktus un ielikt skapī: makaronus, eļļu, rīsus un daudz ko citu. Arī gaļas un piena produktus, jo, kā jau teicu, mums ir arī ledusskapis, kur tos novietot, turklāt šie produkti nebūs domāti ilgstošai glabāšanai,” piebilst V. Veita.

Pie kopienas skapja varēs piekļūt centra darba laikā.